Din ce in ce mai multe persoane sufera reactii cutanate dupa expunerea la soare. In cazul in care, dupa cateva minute de expunere la soare, observi simptome precum roseata, inflamatie, edem si senzatie de mancarime e posibil sa suferi de fotosensibilitate sau sensibilitate la soare. Fotosensibilitatea este declansata de o reactie exagerata a pielii, secundara contactului cu radiatia ultraviolet.
Aceste afectiuni poarta numele de fotodermatoze, sunt mai frecvente primavara si vara si afecteaza strict zonele expuse la soare (fata, decolteu, brate si antebrate). Arsurile solare NU sunt considerate fotodermatoze. Arsurile soalare sunt rezultatul expunerii exagerate la soare.
Fotodermatozele se impart in:
Fotodermatoze primare
Eruptia polimorfa la lumina – Afecteaza in special femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani. Debuteaza primavara si la inceputul verii. Simptomele apar la cateva ore de la primele expuneri la soare si se manifesta printr-o eruptie polimorfa formata din papule (leziuni proeminente, de culoare rosie, cu diametrul de maxim 5mm), papulo-vezicule, vezicule si uneori bule. Eruptia este localizata strict pe zonele expuse la soare – fata, decolteu, brate, antebrate si uneori membrele inferioare. Leziunile cutanate provoaca senzatie de mancarime. Eruptia polimorfa la lumina se vindeca de la sine, in cateva zile pana la cateva saptamani. In cazurile mai severe se recomanda tratament dermatologic local. In general, eruptia polimorfa la lumina recidiveaza la inceputul fiecarui sezon cald. Pentru a preveni dezvoltarea ei se recomanda evitarea expunerii la soare si utilizarea regulata a cremelor de protectie solara cu SPF 50+.
Alergia solara de vacanta sau eruptia benigna la lumina de vara – debuteaza in primele 12 ore de la expunerea intensa la soare – este frecventa in primele zile de plaja. Se manifesta prin leziuni milimetrice, de culoare rosie, localizate la nivelul decolteului, antebratelor, mainilor si gambelor. Nu afecteaza niciodata fata. Eruptia produce senzatie de mancarime. Se remite fara tratament iar intensitatea manifestarilor cutanate scade cu fiecare reexpunere la soare.
Urticaria solara – este o forma rara de urticarie. Apare la 5-10 minunte de la expunerea la soare sub forma unor leziuni eritemato-edematoase (similare unor urzicaturi), intens pruriginoase, ce afecteaza zonele expunse la soare. Simptomele dispar rapid dupa incetarea expunerii la soare – retragerea intr-o zona umbrita sau prin acoperirea zonei afectate cu haine din tasaturi dense sau cu protectie UV. Pentru a preveni aparitia urticariei solare se recomanda evitarea expunerii la soare, utilizarea cremelor de fotoprotectie SPF 50+ si administrarea de antihistaminice.
Fotodermatoze exogene
In cazul fotodermatozelor exogene manifestarile cutanate sunt produse de un factor extern. Cele mai frecvente sunt:
Fitofotodermatoza cunoscuta si ca dermatita de pajiste – este o fotodermatoza produsa prin contactul pielii cu anumite plante fotosensibilizante (patrunje, frunze de morcov, pastarnac sau telina). Manifestarile cutanate debuteaza la 24-48 de ore post-expunere. Se manifesta prin roseata intensa, edem si vezicule. Senzatia de mancarime este intensa. Localizarea si aspectul eruptiei sugereaza contactul cu planta, avand o forma bizara, cu linii intretaiate si suprapuse.
Dermatita pigmentara la parfum sau dermatita Breloque – afecteaza atat barbatii cat si femeile. Este produsa de utilizarea parfumurilor ce au in compozitie ulei de bergamote. Uleiul de bergamote este intens fotosensibilizant. Simptomele cutanate apar prin expunerea la soare a unei zone pe care, anterior, s-a aplicat un parfum si se manifesta prin pete de culoare maronie (pete pigmentare) localizate in special la nivelul gatului. Se recomanda evitarea utilizarii parfumurilor pe zonele fotoexpunse, asa cum sunt gatul sau decolteul.
Fotosensibilitate produsa de medicamente – anumite medicamente aplicate local sau administrare sistemic determina fotosensibilitate. Medicamentele care pot provoca reactii de fotosensibilitate sunt: tetracicline (doxiciclina, tetraciclina), fluoroquinolone (ciprofloxacin, levofloxacin), antiinflamatoare nesteroidiene (ketoprofen, naproxen), antifungice (terbinafina, itraconazole), furosemid, psoraleni, amiodarona, tiazide sau contraceptivele orale.
Se recomanda un consult dermatologic atunci cand:
- Simptomele persista mai mult de cateva zile.
- Simptomele se repeta dupa fiecare expunere la soare.
- Manifestarile cutanate afecteaza sau s-au extins si pe zonele acoperite de haine.
- Pacientul prezinta simptome sistemice: umflarea (edem) pleoapelor sau buzelor, dificultati de respiratie sau hipotensiune arteriala.