Totul despre acnee
Acnee
Acneea este o afectiune multifactoriala, androgen-dependenta, ce debuteaza la pubertate, in zonele bogate in glande sebacee si care se caracterizeaza prin comedoane, pustule si noduli. Acneea afecteaza in special adolescentii, avand un puternic impact psiho-social.
Consultul dermatologic permite evaluarea severitatii acneei si determinarea factorilor favorizanti. De asemenea, evaluarea dermatologica poate fi completat prin efectuarea unor investigatii de laborator, efectuarea profilului hormonal, consult endocrinologic, consult ginecologic si ecografie pelvina/transvagianala.
Tratamentul acneei este personalizat cu scheme terapeutice combinate ce includ masuri generale de ingrijire, tratamente topice, medicamente orale si proceduri dermato-cosmetice. Un tratament eficient necesita o abordare pe termen lung, rabdare si complianta din partea pacientului.
Netratata, acneea duce la aparitia cicatricilor atrofice si petelor hiperpigmentare. Cicatricile atrofice sunt cea mai frecventa complicatie a acneei, fiind rezultatul vindecarii vicioase a leziunilor inflamatorii. Tratarea lor este dificila si include proceduri dermato-estetice seriate.