Dermatita este un termen general ce include o serie de afectiuni cutanate ce au ca principale manifestari eritemul (roseata), prezenta veziculelor, descuamarea si senzatia intensa de mancarime. In acest articol vom discuta despre una dintre cele mai frecvente cauze ce impun o vizita la cabinetul medicului dermatolog: dermatita de contact.
Asa cum sugereaza si numele, dermatita de contact se produce secundar contactului cu o anumita substanta. In functie de natura substantei si de mecanismul prin care se produc leziunile la nivelul pielii, dermatita de contact se imparte in alergica si iritativa.
Dermatita iritativa de contact
Este cea mai frecventa dermatita profesionala. Dermatita iritativa reprezinta 80% din cazurile de dermatita de contact. Apare secundar contactului direct cu agentul iritant (in general chimic), ce va provoca o distrugere a stratului superficial al pielii. In cazul dermatitei iritative de contact, pacientul nu este alergic la substanta respectiva.
Cauze
- produse de curatenie (detergenti, inalbitori, sapunuri antibacteriene, dezinfectanti) – in cazul lor este necesar un contact repetat sau prelungit.
- substante chimice acide sau alcaline – sunt extrem de iritante, fiind necesar un contact de scurta durata pentru a produce leziuni cutanate.
- Produse biologice: saliva, urina.
- Produse de ingrijire: vopsea de par, oja, lac de unghii, sampon, servetele umede.
Simptome
Manifestarile cutanate sunt in raport cu agentul iritant, cu concentratia lui si durata contactului cu tegumentul. Dermatita iritativa de contact apare de la primul contact cu agentul. La scurt timp (cateva minute) de la momentul expunerii, pe zona de contact se dezvolta o roseata asociata cu senzatie de arsura, intepatura sau durere. Pruritul (senzatia de mancarime) este mai putin frecvent. Regiunile cele mai afectate sunt, in general, locurile expuse – degetele, mainile si fata. Leziunile sunt limitate la nivelul zonei de contact.
De asemenea, trebuie mentionat faptul ca, in cazul agentilor slab iritanti, simptomele apar lent, initial cu o uscaciune a pielii, urmata de aparitia fisurilor, rosetii si senzatiei de usturime/arsura.
Dermatita alergica de contact
Acest tip de dermatita se produce printr-un mecanism alergic. Manifestarile cutanate nu apar de la primul contact cu agentul, fiind necesara o perioada de sensibilizare caracterizata prin contacte repetate cu alergenul.
Cauze
- Cauciuc sau latex.
- Metale – nichel, cobalt, crom – intra in compozitia bijuteriilor, cataramelor, capselor, fermoarelor etc.
- Parfumul utilizat in produse cosmetice, parfumuri, sapun, sampon.
- Vopsea de par – produc dermatita alergica prin ingrediente precum parafenilendiamina sau amoniac.
- Anumite medicamente aplicate local: antibiotice, antiinflamatoare sau anestezice, lanolina.
- Alte cauze: detergenti, balsam de rufe, vegetale (morcov, ustroi, ceapa, crizanteme, iedera).
Simptome
Simptomele debuteaza in primele 12-24 de ore de la contact. Se mainfesta prin roseata, vezicule si senzatie intensa de mancarime. Leziunile se pot extinde si pe alte zone, unde teoretic, nu a existat un contact cu alergenul. Poate fi afectata orice zona a corpului. Netratata, leziunile se cronicizeaza, cu aparitia descuamarii, fisurilor dureroase si lichenificarilor.
Cum stabilim diagnosticul de dermatita iritativa/alergica?
Dermatita iritativa de contact si cea alergica au manifestari cutanate similare. Diferentierea lor si identificarea agentului etiologic se efectueaza, de cele mai multe ori, printr-o anamneza minutioasa si un istoric medical detaliat. De asemenea, medicul dermatolog va acorda o importanta sporita informatiilor legate de profesia pacientului, hobby-urile si pasiunilor acestuia. Agentul suspectat de producerea dermatitei de contact trebuie confirmat prin teste cutanate, efectuate de cele mai multe ori de medicul alergolog.
Cum tratam dermatita de contact?
Indiferent ca vorbim de dermatita iritativa sau alergica, succesul tratamentului depinde de identificarea cauzei si evitarea agentului iritant sau alergenului. Evitarea agentului etiologic este cea mai importanta componenta a tratamentului dermatitei de contact. In functie de caz, se recomanda utilizarea cosmeticelor fara parfum si hopialergenice, inlocuirea detergentilor si produselor de curatare cu unele blande, cu Ph neutru, sau evitarea bijuteriilor ce contin nichel. De asemenea, pacientul va avea o rutina de ingrijire bazata pe creme intens hidratante, ce vor limita contactul cu agentul si vor favoriza refacerea barierei cutanate. Tratamentul dermatologic consta in produse locale, sub forma unor creme sau unguente, la care se pot asocia antihistaminice pentru reducerea senzatiei de mancarime. Tratamentele sistemice sunt recomandate in cazurile severe, rezistente la tratamentele locale sau in formele extinse de dermatita de contact. Pentru cazurile ce se prezinta devreme la cabinetul medicului dermatolog, vindecare apare intr-un interval 7-14 zile. In absenta consultului dermatologic, leziunile se cronicizeaza, fiind mult mai dificil de tratat.