Verucile (cunoscute popular ca negi) sunt leziuni cutanate benigne ce apar secundar infectarii celulelor superficiale ale pielii cu Papilomavirus uman sau HPV. Sunt cunoscute peste 200 de tulpini de HPV. Unele dintre acestea afecteaza pielea, in timp ce altele afecteaza mucoasa genitala sau bucala.
Verucile afecteaza toata grupele de varsta, insa sunt mai frecvente la copii si la adultii tineri. HPV este un virus contagios, ce se transmite cu usurinta in special pe pielea ce prezinta zgarieturi sau rani. Suprafata rugoasa a verucii poate leza pielea permitand dezvoltarea de noi leziuni pe aceeasi zona sau la distanta fata de aceasta. Perioada de incubatie este variabila de la 2 saptamani pana la 9 luni. Verucile au o crestere lenta astfel incat, uneori sunt necesare mai multe luni pentru ca acestea sa devina vizibile si sa deranjeze pacientul.
Cum se transmit?
- Contact direct – contact interuman, inclusiv prin contact sexual (prin contactul direct cu leziunile cutanate).
- Contact indirect – prin intermendiul unor obiecte/suprafete contaminate (prosoape, halate, sala de sport, piscina).
- Ranile/zgarieturile frecvente explica incidenta crescuta a verucilor la copil.
- Verucile se devolta in special pe zona supuse traumatismelor repetate.
De cate feluri sunt verucile?
Veruci vulgare sau veruci comune – se prezinta sub forma unor leziuni rotund-ovalare, bine delimitate, de culoare pielii, cu suprafata rugoasa. Sunt localizate cel mai frecvent la nivelul mainilor (in special pe dosul mainii si la nivelul degetelor). Pot afectea si zona periunghiala. Sunt in numar variabil, de la o leziune pana la cateva zeci. Sunt asimptomatice. Sunt mai frecvente la copii.
Veruci plantare – sunt localizate la nivelul talpilor si au un aspect similar bataturilor. Se manifesta prin leziuni discoide, de culoarea pielii sau galbui, de consistenta dura si pot prezenta in suprafata puncte negre (mici hemoragii intralezionale). Sunt localizate pe zonele de maxima presiune de la nivelul talpii. Pot fi unice sau multiple. Datorita presiunii exercitate de propria greutate sunt foarte dureroase si produc impotenta functionala.
Veruci plane – sunt leziuni rotund ovalare, de culoarea pielii, cu aspect turtit si suprafata neteda. Au dimensiuni mici de 1-4 mm, fiind dificil de observat. Pot avea aspect liniar secundar autocontaminarii prin grataj (scarpinare). Sunt localizate la nivelul fetei. Sunt mai frecvente la copii si la adultii tineri.
Papiloame – sunt leziuni pediculate, de culoarea pielii sau de culoare bruna, localizate la nivelul pliurilor. Originea lor este controversata. Foarte mult timp au fost considerate leziuni de origine virala. Afla mai multe despre papiloame.
Veruci genitale – poarta numele de condiloame si sunt considerate boli cu transmitere sexuala. Citeste mai multe.
Cum tratam verucile?
Verucile se pot remite spontan (dispar fara tratament). Acest lucru este intalnit in special la copii, in timp de la adulti verucile au o evolutie pe termen lung. Majoritatea verucilor (cel putin cele cutanate) sunt benigne, insa necesita tratament dermatologic datorita contagiozitatii lor. Terapia verucilor genitale este abordata in sectiunea venerologie. Principalele metode de tratament sunt:
- Electrocauterizare/radiocauterizare
- Ablatie laser
- Crioterapie
- Excizie chirugicala
- Tratament local cu substante cu efect distructiv – acid salicilic, acid lactic, uree
- Preventia este cel mai bun tratament.