Tratamentul acneei este unul complex, ce cuprinde respectarea unor reguli generale de ingrijire a pielii, tratamente locale si administrarea de terapii orale. Terapiile antiacneice reduc secretia de sebum, elimina excesul de celule moarte, reduc proliferarea bacteriana si scad inflamatia. Rabdarea si complianta pacientului sunt esentiale, primele rezultate apar dupa cateva saptamani, in timp ce remiterea completa a leziunilor se observa in cateva luni.
Masuri generale de tratament:
- Curatarea pielii se face cu produse special concepute pentru tenul gras sau cu tendinta acneica. Alegerea produsului de curatare variaza in functie de tipul de ten si tratamentele dermatologice asociate. Tenul se spala de 2 ori/zi, dimineata si seara si, la nevoie, in timpul zilei (ex dupa efort fizic).
- Se recomanda exfolierea mecanica (gomaj) o data pe saptamana. Se vor folosi produse cu particule abrazive fine iar aplicare se va face cu miscari circulare blande. Nu se recomanda in cazul formelor de acnee cu leziuni inflamatorii. Gomajul in exces sau aplicat mult prea agresiv poate duce la iritatii, roseata sau agravarea acneei.
- Hidratarea pielii este esentiala. Se recomanda utilizarea unor produse de hidratare fluide, non-comedogene si oil free.
- Utilizarea cremelor de protectie solara SPF 50. Evitati expunerea la soare. Este o falsa impresie ca acneea este ameliorata de soare. La cateva saptamani de la momentul expunerii se intregistreaza o agravare a acesteia.
- Se recomanda utilizarea unor produse de machiaj special concepute pentru piele grasa/cu tendinta acneica. Este obligatorie demachierea zilnica, inainte de spalarea fetei.
- Evitati extractia/stoarcerea “cosurilor”. Acest obicei frecvent intalnit la pacientii de acnee duce la agravarea leziunilor si creste riscul formarii cicatricilor.
- Se recomanda o dieta echilibrata. Evitati consumul excesiv de lactate si alimente bogate in carbohidrati.
Tratament local:
Derivati de vitamina A (retinoizi) – favorizeaza exfolierea pielii, prevenind formarea comedoanelor, scad inflamatia si reduc secretia de sebum. Este un tratament fotosensibilizant ce trebuie aplicat obligatoriu seara iar pe timpul zilei trebuie asociata fotoprotectie SPF 50. Se va utiliza in cantitati mici, iar frecventa aplicarii va fi stabilitata de medicul dermatolog. La initierea terapiei cu retinoizi, in primele saptamani de tratament, se poate inregistra o agravare a acneii. Reactii adverse: uscaciune pielii, descuamare si iritatii.
Peroxidul de benzoil – reduce nivelul de bacterii prin actiunea antibacteriana si previne aparitia de noi leziuni prin efectul anti-comedonian. Primele rezultate se observa dupa 4 saptamani de tratament. Reactii adverse: uscaciune pielii, iritatii, pateaza tesaturile.
Antibiotice – reduc proliferarea bacteriana (in special a Cutibacterium acnes) si amelioreaza inflamatia. Ele nu se administreaza niciodata in monoterapie datorita riscului de dezvoltare a rezistentei la antibiotice. Se combina intotdeauna cu alte substante active precum retinoizi sau peroxid de benzoil. Se recomanda un tratament de minim 6-8 saptamani. Reactii adverse: uscaciune si iritatii usoare.
Acidul azelaic – Are efect keratolitic, seboreglator si antiinflamator. De asemenea, reduce petele pigmentare. Este o alternativa de tratament in cazul pacientilor cu intoleranta la retinoizi sau peroxidul de benzoil. Este singurul antiacneic ce poate fi utilizat in sarcina sau in perioada de alaptare.
Dermatocosmetice cu alfa-hidroxiacizi, zinc sau ingrediente cu efect antiinflamator.
Tratament sistemic:
Antibiotice sistemic – Se recomanda in cazurile de acnee moderat sevara, cu componenta inflamatorie importanta si in cazurile rezistente la terapiile locale. Se administreaza intotdeauna sub stricta supraveghere medicala, dupa efectuarea unor analize de laborator si conform unei scheme de tratament bine stabilite. Majoritatea antibioticelor sistemice utilizate in tratamentul acneei sunt fotosensibilizante! Reactii adverse: reactii alergice, tulburari gastro-intestinale, candidoze.
Derivati de vitamina A – Isotretinoin – Se recomanda in cazurile de acnee severa, rezistenta la alte terapii locale si sistemice sau in cazul formelor cu risc crescut de dezvoltare a cicatricilor. Este un tratament dificil, ce presupune administrare de lunga durata (cateva luni) si efectuarea periodica a analizelor de laborator. In primele 2-3 saptamani de la initierea tratamentului se inregistreaza o agravare a leziunilor de acnee. Primele rezultate se observa dupa 2 luni de tratament. Este contraindicat in sarcina si alaptare. Este interzisa expunerea la soare pe durata tratamentului. Alte reactii adverse: uscaciune severa la nivelul pielii si mucoaselor, modificarea analizelor de laborator (cresterea transaminazelor si a profilului lipidic).
Terapii hormonale – sunt indicate in cazul femeilor cu acnee ce inregistreaza agravari ale leziunilor in perioada premenstruala sau in cazul asocierii cu sindromul de ovar polichistic. Rezultatele se observa dupa cateva luni de tratament. De cele mai multe ori, leziunile revin la oprirea administrarii.
Tratamente dermato-cosmetice recomandate in tratamentul acneei:
Extractia de comedoane – presupune indepartarea mecanica a punctelor negre. Este recomandata in cazul acneei usoare de tip comedonian.
Microdermabraziunea – exfolierea mecanica a celulelor moarte de pe suprafata pielii. Reduce numarul comedoanelor si previne apariatia lor.
Peeling chimic – aplicarea unor solutii chimice la nivelul pielii, cu reducerea numarului de comedoane, a leziunilor inflamatorii si a sebumului. Sunt necesare sedinte seriate pentru obtinerea rezultatului dorit.