Foliculita este o afectiune dermatologica frecventa, caracterizata printr-o inflamatie a foliculului pilos (fir de par). Foliculita poate afecta orice zona acoperita de par, insa cel mai frecvent se dezvolta in zona picioarelor, axilelor, feselor si inghinal.
Cel mai frecvent, foliculita se dezvolta secundar unei infectii bacteriene – produsa de Stafilococul auriu. Cu toate acestea, infectiile fungice, virale sau factorii fizici pot fi responsabil de aparitia foliculitei. De asemenea, foliculita poate fi provocata/intretinuta de:
- epilat/fire de par crescute “sub piele”
- haine mulate, din materiale sintetice
- transpiratie excesiva
- produse de ingrijire personala cu efect iritativ sau ocluziv
- afectiuni dermatologice precum acneea sau dermatita
- afectiuni sistemice – obezitatea, diabet zaharat
- utilizarea pe termen lung a antibioticelor sau dermatocorticoizilor
- sistem imun scazut
Foliculita dupa epilare
Foliculita dupa epilare este una dintre cele mai frecvente forme de foliculita. Metodele de epilare (lama de ras, ceara sau epilatorul) afecteaza primul strat al pielii (numit epiderm) si favorizeaza patrunderea bacteriilor la nivelul foliculului pilos, unde vor produce o inflamatie caracterizata prin: roseata (eritem), pustule sau leziuni cu ”cap alb”, senzatie de mancarime, disconfort si uneori durere.
Tratamentul foliculitei dupa epilare variaza in functie de severitatea manifestarilor cutanate. Formele usoare de foliculita se remit prin utilizarea unui dezinfectant local si aplicarea unei creme cu antibiotic. Formele recurente, persistente sau severe necesita tratament dermatologic complex si de lunga durata. De asemenea, in cazul formelor severe, ce se vindeca cu cicatrici, se recomanda epilarea laser.
Cum putem preveni foliclutita dupa epilare?
Preventia este cel mai bun tratament. Indiferent de metoda de epilare aleasa, respectarea unor reguli simple poate preveni dezvoltarea foliculitei:
- Curatarea si dezinfectarea zonei inainte de epilare.
- In cazul epilarii cu ceara nu se recomanda utilizarea uleiurilor special concepute pentru indepartarea excesului de ceara. Aceste produse au un efect ocluziv asupra pielii proaspat epilate (“nu lasa pielea sa respire”) favorizand aparitia foliculitei.
- Dupa epilare se recomanda utilizarea unor solutii dezinfectante (pe baza de clorhexidina sau iod) ce previn dezvoltarea infectiilor.
- In primele 24h post-epilare (dupa epilare) nu se recomanda aplicarea lotiunilor sau cremelor hidratante.
- Se recomanda utilizarea unui deodorant bland, ce nu irita pielea (in cazul epilarii axilare).
- Pentru a preveni traumatismele produse de lama de ras, aceasta va fi folosita intotdeauna in asociere cu un produs de lubrefiere a pielii (spuma de ras, gel sau sapun).
- Lama de ras va fi folosita in directia de crestere a firului de par.
- Schimbarea lamei de ras dupa 3-4 utilizari.
- NU se recomanda epilarea unei zone inflamate sau iritate.
- Evitarea gratajului (scarpinarii) – risc crescut de agravare/suprainfectare a leziunilor cutanate.
- Evitarea utilizarii la comun a produselor/obiectelor de igiena personala.
- Evitarea purtarii hainelor mulate sau din materiale sintetice imediat dupa epilare.
- Se recomanda exfolierea periodica a pielii.
Daca in urma aplicarii masurilor de preventie, foliculita persista se recomanda un consult dermatologic.