Dermatoscopia

Dermatoscopia

dermatoscopia

Dermatoscopia este o procedura rapida si nedureroasa ce permite examinarea leziunilor cutanate cu ajutorul unui dermatoscop. Dermatoscopul este un instrument medical format dintr-un sistem de lentile si o sursa de lumina, ce permite examinarea microstructurii leziunilor de la nivelul pielii.

De ce este importanta dermatoscopia?

In prezent, dermatoscopia este considerata cea mai eficienta metoda de depistare si preventie a cancerului de piele. Melanomul este cel mai agresiv cancer de piele iar depistarea precoce creste sansele de supravietuire pe termen lung. Cancerul de piele nu prezinta simptome decat in stadii avansate iar pana intr-un punct aspectul lui este similar cu al unei alunite obisnuite. Dermatoscopia este singura investigatie ce permite examinarea in detaliu a unei alunite si surprinde cele mai mici modificari cu caracter malign.

Cand se recomanda efectuarea unei dermatoscopii?

  • Persoanele cu piele deschisa la culoare – Fototip I si II – ochi vezi/albastri, piele alba care se arde intotdeauna la expunerea la soare si nu se bronzeaza niciodata.
  • Persoanele cu istoric de arsuri solare in copilarie si adolescenta.
  • Persoanele cu istoric de expunere frecventa la soare sau la radiatie UV artificiala (solar).
  • Persoanele care prezinta numeroase alunite (nevi melanocitari).
  • Persoanele cu istoric familial de cancer de piele (melanom, carciom bazocelular, carciom spinocelular).
  • Persoanele ce observa modificari precum: alunita aparuta recent cu crestere rapida in dimensiuni, alunita este asimetrica, prezinta modificari de culoare, are margini neregulate sau sangereaza frecvent.

Oricare dintre aceste modificari impun un consult dermatologic si o dermatoscopie!

Afla mai multe:

Doresti o programare?
Date Contact
Ai o intrebare?