Microneedeling-ul este o procedura dermato-estetica minim invaziva utilizata cu scopul de a stimula productia de colagen la nivelul pielii. Cunoscuta si sub numele de terapia de inductie de colagen, microneeling-ul favorizeaza regenerarea si rejuvenarea pielii.
Ce este procedura de microneedeling?
Procedura de microneedeling consta in utilizarea unui dispozitiv medical similar unui stilou, prevazut cu un sistem de microace, ce au capacitatea de a perfora pielea la adancimi variabile. Capatul cu microace foloseste 12, 24, 36 sau 48 de ace de unica folosinta, ce pot perfora pielea intre 0,5mm si 2,5mm, in functie de patologia tratata. Prin miscari controlate si continue, aparatul produce microintepaturi ce permit patrunderea la nivelul pielii a unor cocktailuri adaptate nevoilor pacietului. Cocktailuri asociate contin aminoacizi, vitamine, acid hialuronic sau PRP. Scopul acestei proceduri este de a stimula productia de colagen la nivelul dermului (cel de-al doilea strat de piele).
Cand este recomandata procedura de microneedeling?
Terapia cu microneedeling este recomandata in cazul tuturor tipurilor de ten, putand fi utilizata pe aproape orice zona a corpului. Cel mai frecvent sunt tratate zona fetei, regiunea gatului si decolteului. Poate fi utilizata si la nivelul scapului in cazul tratamentului alopeciei sau la nivelul corpului cu scopul de a reduce laxitatea cutanata sau vergeturile. Principalele indicatii sunt:
- Piele lipsita de fermitate, cu laxitate cutanata sau imbatranita prin: expunere necontroalata la soare, fumat, stres sau scadere in greutate
- Ten lipsit de luminozitate, cu aspect tern
- Cicatrici – post acnee, post-chirugicale
- Alopecie – cadere de par
- Hiperpigmentari – melasma
- Vergeturi
- Riduri fine
Care sunt principalele contraindicatii?
- Sarcina si alaptare
- Tratamente sistemice cu derivati de vitamina A – Isotretinoin (tratament anti-acneic) – in ultimele 3 luni
- Afectiuni dermatologice precum psoriazis sau dermatita
- Infectii cutanate
- Episod activ de herpes pe zona ce urmeaza tratata
- Antecedente de cicatrici keloide sau hipertrofice
Cum va arata pielea dupa procedura?
- Pielea va prezenta o roseata si un usor edem (umflare) ce vor persista 12-48 de ore. De asemenea, pot fi prezente mici puncte de sangerare sau echimoze (vanatai).
- Senzatie de disconfort, usoara usturime sau senzatie de arsura ce se remit in primele 24 de ore.
- Xeroza cutanata sau piele uscata cu usoara exfoliere – se manifesta in special dupa disparitia rosetii. Se corecteaza prin aplicarea unor creme hidratante.
- Produsele de machiaj sunt permise dupa 24 de ore de la procedura.
- Recuperarea este completa la 7 zile de la procedura.
- Fotoprotectia este OBLIGATORIE!
Care sunt principalele reactii adverse?
Procedura de microneedeling este una bine tolerata, fara reactii adverse importante. Prin respectarea recomandarilor medicului dermatolog reactiile adverse sunt minime si tranzitorii. Dintre reactiile adverse amintim:
- Eritem, edem, disconfort local, echimoze – sunt reactii adverse tranzitorii ce se remit in primele 24 de ore de la procedura.
- Infectii, hiperpigmentari – sunt exceptionale, fiind intalnite la pacientii ce NU respecta recomandarile medicului dermatolog.
Cate sedinte sunt recomandate?
Numarul sedintelor variaza in functie de suprafata corporala tratata, de complexitatea afectiunii cutanate si de rata de raspuns la tratament. In medie, sunt necesare 4-6 proceduri efectuate la un interval de 3-4 saptamani. In cazul cicatricilor post-acnee, vergeturilor si laxitatii cutanate se recomanda un numar mai mare de sedinte. Numarul sedintelor va fi stabilit de medicul dermatololog. Efectele procedurii nu sunt vizibile imediat, primele ameliorari observandu-se dupa 2-4 saptamani iar rezultatele maxime se obtin la 2-3 luni de la finalizarea sedintelor de microneedeling.
Raspunsul la tratament difera de la o persoana la alta, in functie de particularitatile fiecarui tip de piele.
Cat dureaza o sedinta de microneedeling?
Procedura de microneedeling este o procedura rapida ce dureaza intre 15 si 45 minute, in functie de suprafata cutanata tratata. Este o procedura complet nedureroasa, efectuandu-se sub anestezie locala.
Se pot efectua proceduri de microneedeling la domiciliu?
Procedura de microneedeling la domiciuliu poate parea o alternativa buna si mai ieftina insa aparatele de microneedeling neprofesionale (Dermaroler sau replicile aparatelor medicale) patrund la o adancime de maxim 0.2mm. Aceste perforatii superficiale nu vor stimula producatia de colagen. Aparatele profesionale ajung la 2-3mm adancime – asigurand stimularea colagenului indiferent de zona tratata. Replicile aparatelor medicale utilizate la domiciliu folosesc un sistem de ace de proasta calitate ce pot rani pielea sau, in cazurile mai grave, pot provoca cicatrici. Sistemele de ace utilizate in cazul aparatelor profesionale sunt mai scumpe si de foarte buna calitate garantand eficienta si siguranta procedurii. Cele mai utilizate aparate profesionale de microneedling sunt Dermapen si NanoPore Stylus.