Pielea, cel mai mare organ al corpului, indeplineste multiple functii printre care se numara functia de bariera cutanata, sinteza de vitamina D, mentinerea constanta a temperaturii corpului, rolul senzorial si functia psiho-sociala. Bariera cutanata joaca un rol esential pentru pielea noastra, fiind responsabila de apararea, regenerarea si conservarea cutanata. Altfel spus, bariera cutanata reprezinta sistemul de autoprotectie al pielii.
Ce este bariera cutanata?
Bariera cutanata este alcatuita din doua elemente principale: stratul cornos si filmul hidrolipidic.
Stratul cornos este stratul superficial al epidermului (primul strat de piele) ce actioneaza ca o bariera impermeabila oferind protectie mecanica impotriva unor agresiuni fizice sau chimice, unor agenti infectiosi sau a radiatiei ultraviolete.
Filmul hidrolipidic, asa cum ii spune si numele, este format din apa si lipide. El formeaza un strat gras, protector pentru celulele stratului cornos. Compozitia filmului hidrolipidic impiedica deshidratarea pielii prin reglarea gradului de umiditatea al acesteia, protejeaza impotriva agentilor externi si ofera protectie antimicrobiana prin proprietatile bactericide si fungicide ale acizilor grasi pe care ii contine.
Ce afecteaza bariera cutanata?
Buna functionare a barierei cutanate depinde de hidratarea corespunzatoare a stratului cornos si de pastrarea intacta a filmului hidrolipidic. Gradul de hidratarea al pielii depinde de echilibrul dintre aportul de apa si pierderea sa prin evaporare. Lipsa apei sau diminuarea lipidelor vor duce la un dezechilibru al functiei de bariera cutanata si in final, la deshidratarea pielii. Bariera cutanata poate fi afectata e numerosi factori:
- Factori fiziologici – varsta (eficienta barierei cutanate scade dupa varsta de 40 de ani), sex (femeile sufera mai frecvent de deshidratarea pielii), zona coporala, tip constitutional.
- Factori de mediu – temperaturi scazute, vant puternic, radiatia UV/expunerea la soare.
- Produse de ingrijire/cosmetice – utilizarea unor sapunuri/geluri de spalare agresive (ce degreseaza pielea), produse pe baza de alcool sau parfum, exfoliere chimica frecventa (acid salicilic, acid glicolic).
- Factori psiho-emotionali – stres, oboseala, lipsa somnului.
- Factori medicametosi – tratamente antiacneice locale sau sistemice.
- Factori externi: fumatul, consumul de alcool, dusuri frecvente, constactul prelungit cu apa (in special apa fierbinte), umiditatea scazuta din locuinta, expunerea la soare, hidratare insuficienta (aport de apa scazut).
Deshidratarea pielii nu depinde de tipul de ten. Orice tip de ten, fie ca este uscat, mixt sau gras, poate suferi, la un moment dat, de deshidratare.
Care sunt manifesta?
Un dezechilibru la nivelul barierei cutanate va asocia simptome precum:
- Piele uscata sau xeroza cutanata – senzatie de piele care “strange”.
- Descuamare usoara – piele rugoasa/aspra la palpare.
- Accentuarea ridurilor fine.
- Ten obosit, tern, lipsit de luminozitate.
- Senzatie de mancarime sau usturime.
- Eritem (roseata) – in caz de deshidratare cutanata persistenta.
- Poate fi afectata orice zona a corpului, insa cel mai frecvent se localizeaza pe zonele expuse – fata, maini, gambe sau coapse.
Cum putem repara bariera cutanata?
Rutina de ingrijire simpla – Rutina de ingirjire trebuie limitata la cateva produse de baza: gel de spalare bland, crema hidratanta si un produs de protectie solara. In felul acesta vom limita contactul cu ingrediente iritative. Tonerul sau serul pot fi utilizate dupa ce v-ati asigurat ca ingredintele sunt bine tolerate.
Hidratarea corespunzatoare – Hidratarea constanta si intensiva a pielii, atat de la nivelul fetei cat si de la nivelul corpului, permit refacerea barierei cutanate. Se recomanda utilizarea unor creme, lotiuni sau seruri hidratante, evitand parfumul si ingredientele iritative. Se recomanda aplicarea de doua ori pe zi a unui produs dermato-cosmetic, emolient, ce reface bariera cutanata si reduce senzatie de piele care “tine”. In ceea ce priveste alegerea produsului de hidratare, acesta trebuie adaptat tipului nostru de ten. In cazul tenuli gras se recomanda o crema hidratanta cu textura fluida, non-comedogena, in timp ce, in cazul unui ten normal sau mixt sunt indicate produsele cu continut mai mare in lipide sau acizi grasi esentiali (ex. ceramide).
Alegerea corecta a produsului de ingrijire – Se recomanda produse tip lotiuni, crema sau balsam ce contin ingrediente ce permit refacerea barierei cutanate. Principalele categorii de ingrediente sunt:
- Umectanti – actioneaza ca un burete, fiind capabili sa atraga apa la nivelul statului cornos. Sursa de apa poate fi de la nivelul dermului sau din mediul extern (in caz de umiditate a aerului). Ingredientele cu rol de umectanti sunt: glicerol, acid hialuronic, pantenol, propilen glicol sau uree. Unii umectanti au si proprietati emoliente.
- Ocluzive – formeza o pelicula pe suprafata pielii ce impiedica pierderile de apa. Cei mai cunoscuti compusi sunt: petrolatum, propilen glicol, lanolina si squaleni.
- Emoliente – sunt reprezentate de lipide sau acizi grasi esentiali (in special omega 3 si omega 6). Sunt prezente in mod natural la nivelul stratului cornos. Ele cresc nivelul de hidratare al pielii si consolideaza celulele de la nivelul epidermului. Cele mai cunoscute emoliente sunt: lanolina, cermaide, uleiuri vegetale.
- Alte ingrediente: Niacinamida, Vitamina A, Vitamina E, Centella asiatica.
In concluzie – umectantii si ocluzivele retin apa la nivelul pielii, in timp de emolientele influenteaza stabilitatea ingredientelor active. Produsele dermato-cosmetice existente pe piata contin o combinatie de umectanti, emolinte si ocluzive.
Utilizarea unor produse de spalare blande, tip Syndet. Efectuarea de dusuri scurte, cu evitarea contactului prelungit cu apa, in special apa fierbinte.
Fotoprotectie – Utilizarea cremelor de protectie solara cu SPF mai mare de 30.
Evitarea exfolierii mecanice (scrub) sau chimice (acid salicilic, acid glicolic, retinol) pana la refacerea barierei cutanate.
In cazurile in care, prin respectarea masurilor enumerate mai sus, simptomele persista, se recomanda un consult dermatologic.