Psoriazisul este o afectiune inflamatorie cronica, cu evolutie capricioasa, fluctuand in intindere si severitate. Este boala dermatologica frecventa, afectand intre 2% si 4% din populatie. Afecteaza atat barbatii cat si femeile si poate debuta la orice varsta, cu o incidenta mai mare in intervalele de 15-25 de ani si 50-60 de ani.
Care sunt cauzele?
Psoriazisul este o afectiune multifactoriala, cu un mecanism de aparitie complex si incomplet inteles. Studiile de specialitate au aratat ca psoriazisul este influentat de factori genetici si de sistemul imunitar.
Factorul genetic – este unul dintre cei mai importanti factori. Pacientii cu istoric familial de psoriazis au un risc mai mare de a dezvolta boala. Profilul genetic al unui individ influenteaza tipul leziunilor si raspunsul acestuia la tratament.
Factorul imunologic – psoriazisul este o afectiune mediata imun. Globulele albe, numite si celule T, fac parte din sistemul imun al organismului. In mod normal, aceste celule ne protejeaza impotriva infectiilor bacteriene sau virale. In cazul psoriazisului, sistemul imun va ataca celulele de la nivelul pielii, ducand la productia in exces a acestora si aparitia inflamatiei. Secundar acestor modificari induse de sistemul imun se formeaza leziunile caracteristice psoriazisului.
De cele mai multe ori, psoriazisul este declansat de o combinatie intre componenta genetica, activarea sistemului imun si anumiti factori interni sau externi, ce variaza de la o persoana la asta. Cei mai frecventi factori declansatori sunt:
- Stresul – socurile emotionale pot declansa sau agrava psoriazisul.
- Infectiile – in special infectia streptococica. Este mai frecventa la copii.
- Medicamente – beta-blocante, antiinflamatoare, aspirina, inhibitori ai enzimei de conversie sau antimalarice de sinteza (hidroxicloroquina).
- Traumatismele locale – o zgarietura, o taietura sau o muscatura de insecta pot provoca aparitia unei noi leziuni de psoriazis. Acest fenomen se numeste Koebner.
- Factorii de mediu – temperaturile scazute, umiditatea scazuta.
- Fumatul
- Consumul de alcool
Cu toate ca modul de aparitie al psoriazisului nu este complet inteles, un lucru este cert: NU este contagios. Psoriazisul nu se transmite de la o persoana la alta.
Cum se manifesta psoriazisul?
Psoriazisul reuneste mai multe forme clinice. Ele difera in prin aspectul leziunilor, localizarea acestora, suprafata cutanata afectata si raspunsul la tratament. In functie de tipul leziunilor, psoriazisul se imparte in:
Psoriazis vulgar – cea mai frecventa forma de psoriazis (90% din cazurile de psoriazis). Se caraterizeaza prin leziuni eritematoase (rosii), foarte bine delimitate (margine lor sunt foarte clare), cu scuame de culoare alb-sidefie, aderente. Leziunile sunt simetrice fiind localizate la nivelul cotelor, genunchilor, regiunii lombare si scalpului. La nivelul scalpului este confundata frecvent cu o dermatita seboreica. Psoriazisul este o afectiune dermatologica asimptomatica insa, mai mult de jumatate din pacienti acuza senzatie de mancarime (prurit). Gratajul sau scarpinatul duc la extinderea leziunilor si ingrosarea scuamelor. Evolutia psoriazisului vulgar este una cronica, cu perioade remise si recadere.
Psoriazis gutat – reprezinta 2% din cazurile de psoriazis. Afecteaza mai frecvent copiii si adultii tineri. De cele mai multe ori debuteaza secundar unui episod infectios. Psoriazisul gutat se prezinta sub forma unei eruptii alcatuite din numeroase leziuni roz-rosii, scuamoase, cu diametrul de cativa milimetri, interesand tunchiul si membrele superioare si inferioare. Aceasta forma de psoriazis se vindeca, de cele mai multe ori, spontan dupa cateva saptamani-luni de evolutie. Cu toate acestea exista si forme ce pot evolua spre un psoriazis vulgar.
Psoriazis inversat – este o forma de psoriazis ce afecteaza zona pliurilor – axila, regiune inghinala si fesiera. Se manifesta prin leziuni de culoare rosu-aprins, bine delimitate, cu suprafata neteda (lipsita de scuame). Diagnosticul poate fi dificil, fiind confundat cu alte afectiuni dermatologice.
Alte forme mai rare de psoriazis: Psoriazis pustulos, Psoriazis palmo-plantar, Psoriazis eritrodermic, Artrita psoriazica.
De cele mai multe ori diagnosticul de psoriazis se stabileste pe baza examenului clinic caracteristic. In cazurile atipice de psoriazis este necesara biopsia cutanata cu examen histopatologic.
Cum putem trata psoriazisul?
Psoriazisul este o afectiune cronica, cu evolutie ondulanta, cu perioade de remisie si puseuri de activitate ce nu pot fi prevazute. Scopul tratamentului nu este unul curativ, ci unul simptomatic, centrat pe tratarea leziunilor active si intretinerea rezultatelor obtinute.
Tratament local
Dermatocorticoizi – reprezinta principalul tratament in cazurile de psoriazis vulgar. Sunt mai putin utilizati in alte forme de psoriazis. Nu se recomanda utilizarea lor pe perioade indelungate datorita reactiilor adverse importante.
Derivati de vitamina D – Se recomanda in formele usoare si moderate de psoriazis. Efectul lor se instaleaza mai lent, observandu-se o amelioare a leziunilor dupa 2-4 saptamani de tratament. Se pot asocia si cu alte terapii locale.
Kertolitice – Sunt utilizate in special la inceputul tratamentului pentru reducerea scuamelor. Potenteaza efectul terapeutic al altor terapii locale asociate.
Tratamente sistemice
Sunt tratamente destinate cazurilor severe, extinse sau rezistente la tratamentele locale. Sunt utilizate medicamente precum: Metotrexat, Retinoizi sau Ciclosporina. Acest tip de terapii necesita multiple analize de laborator atat la initierea tratamentului cat si in timpul tratamentului.
Terapiile biologice
In cazul in care terapiile sistemice nu sunt eficiente sau au reactii adverse ce impun oprirea tratamentului se pot administra terapiile biologice. Sunt tratamente eficiente insa, datorita costurilor extrem de mari nu pot fi utilizate ca terapii de prima linie. Asociaza reactii adverse importante fiind necesara administarea lor sub stricta supraveghere medicala.
Alte terapii
Fototerapia: Presupune expunerea tegumentului cu leziuni la o lumina UV artificiala. Se recomanda in cazurile de psoriazis vulgar. Tratamentul este controlat si standardizat. La initierea tratamentului se recomanda expunerea la doze mici de radiatie UV, cu cresterea progresiva a acestora. De asemenea, expunerea la lumina naturala a soarelui – in intervalele orare recomandate – poate ameliora leziunile de psoriazis (cura heliomarina).
Psihoterapia – Consilierea psihologica este obligatorie. In cazul pacientilor cu psoriazis calitatea vietii este redusa, majoritatea suferind de anxietate sau depresie. Se recomanda o viata ordonata, cu evitarea stresului si a situatiilor cu incarcatura emotionala negativa.