In anotimpul rece, mentinerea sanatatii pielii reprezinta o adevarata provocare. Temperaturile joase, umiditatea scazuta si expunerea la vant si frig duc la deshidratarea pielii cu aparitia uscaciunii, descuamarii si rosetii cutanate. De asemenea, in perioada iernii, se inregistreaza si o agravare a afectiunilor cutanate de care suferim. Printre afectiunile dermatologice agravate de expunerea la frig se numara:
Dermatita atopica
Este una dintre cele mai frecvente forme de dermatita. Este o afectiune cronica ce debuteaza in primul an de viata, cu evolutie de lunga durata, cu perioade de remisie si racadere. In cazul dermatitei atopice, functia de bariera cutanata este puternic afectata, explicand in acest fel, agravarea acesteia in perioada iernii. Temperaturile scazute accentueaza uscaciunea pielii, favorizand dezvoltarea leziunilor de dermatita atopica sau agravarea formelor cronice. Afla mai multe despre dermatita atopica.
Tratamentul episoadelor acute inregistrate in perioada iernii respecta aceleasi principii terapeutice ca in cazul oricaror alte cauze de acutizare. Emolierea corecta si constanta a pielii reprezinta elementul cheie al tratamentului dermatitei atopice. Cremele hidratante permit refacerea barierei cutanate, trateaza leziunile active si previn aparitia unora noi. Se recomanda utilizarea unor produse sub forma de balsam, crema sau lotiune, ce trebuie aplicate de doua ori pe zi. De asemenea, emolientele trebuie aplicate inainte de expunerea la frig pe toate zonele neacoperite de haine. In cazurile severe sunt necesare tratamente dermatologice, administrate sub stricta supraveghere medicala. Citeste mai multe despre masurile de ingrijire.
Acneea
Acneea se poate agrava in sezonul rece. Acest lucru se datoreaza umiditatii scazute si temperaturilor negative ce stimuleaza secretia de sebum cu scopul de a prevenit deshidratarea pielii. Excesul de sebum va provoca o agravare a leziunilor de acnee. De cele mai multe ori, aceste pusee de acnee nu necesita tratamente dermatologice agresive ci o modificare a rutinei de ingrijire. Se recomanda inlocuirea gelului de curatare cu unul mai bland, ce nu usuca pielea si completarea rutinei de ingrijire cu un produs hidratant, cu textura lejera, non-comedogen si oil-free. Afla mai multe.
Psoriazis
Psoriazisul este o afectiune cutanata provocata de productia exagerata a celulelor superficiale ale pielii, numite keratinocite. Excesul de celule nu poate fi eliminat in mod natural, acumulandu-se pe suprafata pielii cu formarea leziunilor caracteristice psoriazisului. Cele mai afectate zone sunt: scalpul, coatele, genunchii si regiunea lombara. Psoriazisul este o afectiune cronica, ce necesita tratamente de lunga durata. Leziunile de psoriazis se amelioreaza in perioada verii si se agraveaza in sezonul rece. Frigul, umiditatea scazuta si expunerea redusa la radiatia UV (lumina soarelui) duc la agravarea psoriazisului. In cazul in care psoriazisul se agraveaza in lunile de iarna este recomandat un consult dermatologic cu reevaluarea planului de tratament. De asemenea, fototerapia si terapiile complementare pot mentine sub control psoriazisul.
Dermatita seboreica
Afectiune dermatologica frecventa, cu evolutie cronica, ce se caracterizeaza prin roseata, scuame si senzatie de macarime. Afecteaza cel mai frecvent scalpul si fata (zona spancenelor si santul nazo-genian). Cea mai usoara forma de dermatita seboreica este binecunoscuta matreata. Dermatita seboreica se agraveaza in perioada toamnei si iernii. Nu exista nicio modalitate de a preveni sau vindeca dermatita seboreica, dar tratamentul constant o poate controla. Utilizarea regulata a unor sampoane pe baza de sulfura de seleniu sau ketoconazol mentin sub control dermatita seboreica in perioada sezonului rece. In cazurile severe este necesar un consult dermatologic. Afla mai multe despre dermatita seboreica.
Rozacee
Rozaceea este o afectiune cutanata ce afecteaza in special femeile cu varsta de peste 30 de ani. Se caracterizeaza prin roseata si telangiectazii localizate la nivelul obrajilor, nasului, fruntii si barbiei. Rozaceea este declansata de o serie de factori printre care se numara si anotimpul rece. Temperaturile scazute si vantul in combinatie cu aerul uscat din locuinte duc la accentuarea rosetii si agravarea uscaciunii pielii. Exacerbarile din perioada rece nu pot fi evitate insa pot fi gestionate si minimizate prin: utilizarea unor creme intens hidratante ce previn uscaciune indusa de frig, aplicarea constanta a cremelor de protectie solara si protejarea fetei cu ajutorul esarfelor sau fularelor. In cazurile severe se recomanda consult dermatologic. Afla mai multe despre masurile generale de ingrijire.
Urticaria la rece
Afectiune dermatologica declansata de expunerea la frig. Se manifesta prin leziuni eritematoase (rosii), edematoase (supradenivelate), fugace, localizate pe zonele expuse la frig. Leziunile debuteaza la cateva minute de la contactul cu aerul sau cu apa rece si se remit dupa 1-2 ore. Manifestarile clince pot asocia: dureri de cap, palpitatii, simptome digestive si senzatie de lipsa de aer. Tratamentul consta in administrarea de antihistaminice. Cazurile severe necesita tratament dermatologic complex. Preventia consta in evitarea expunerii la frig si a contactului cu apa sau cu suprafetele reci.