Roseata sau eritemul facial reprezinta unul din principalele motive de prezentare la medicul dermatolog. Cele mai frecvente cauze sunt:
Rozacee
Rozaceea este una dintre cele mai frecvente cauze de roseata la nivelul fetei. Este o afectiune cutanata cu evolutie de lunga durata ce afecteaza cu predilectie femeile dupa varsta de 30 de ani. Se manifesta prin roseata localizata la nivelul nasului si obrajilor. La debut, pacientul observa o inrosire tranzitorie a pielii produsa de factorii de mediu (soare, vant sau frig), alimente sau bauturi fierbinti, efort fizic intens sau expunere la caldura (bai fierbinti sau sauna). In timp, roseata tranzitorie se va transforma in una permanenta (rozacee eritemato-telangiectazica sau cuperoza).
Cum putem trata roseata?
Cu toate ca rozaceea nu poate fi tratata, putem estompa roseata. Tratamentul pentru roseata va fi stabilit de medicul dermatolog si include: evitarea factorilor favorizanti, respectarea unei rutini de ingrijire, administrarea unui tratament local (atunci cand este necesar) si proceduri de tip laser vascular sau IPL.
Dermatita seboreica
Afectiune cutanata frecventa, dermatita seboreica afecteaza scalpul si zona fetei. Se manifesta prin roseata si scuame localizate la nivelul sprancenelor si santului nazo-genian (ridul de la nas spre gura). Dermatita seboreica are perioade de remisie si recadere. Se activeaza in special toamna, iarna si in perioadele stresante.
Cum putem trata roseata?
Roseata din dermatita seboreica se remite in urma tratamentelor dermatologice. Pentru formele usoare, tratamentul presupune utilizarea unor geluri de spalare si creme dermatocosmetice antiseboreice. In formele moderat-severe, se recomanda utilizarea, sub supravegherea medicului dermatolog, a dermatocorticoizilor sau a antimicoticelor topice.
Acnee
Fie ca vorbim de leziunile inflamatorii papulo-pustuloase (“cosuri rosii”) sau de cicatricile post-acnee recente, roseata este un semn frecvent intalnit in acnee. Roseata apare in special in cazurile de acnee moderat-severa sau in cazul pacientilor ce manipuleaza (storc) leziunile de acnee. Este foarte important sa deosebim acneea de rozacee – sunt afectiuni diferite, cu tratamente diametral opuse.
Cum putem trata roseata?
Preventia reprezinta cel mai eficient tratament pentru roseata. Cu cat tratam mai repede leziunile de acnee, cu atat avem sanse mai mici sa dezvoltam roseata. In cazurile de roseata persistenta se recomanda proceduri dermatologice precum microneedeling, mezoterapie sau lasere vasculare sau IPL.
Roseata produsa de pielea uscata
Tenul uscat reprezinta unul din cele 5 tipuri de ten cunoscute in dermatologie. Este un ten capricios, tern, cu textura abraziva. In cazul tenului uscat bariera cutanata este deficitara, pielea devenind vulnerabila in fata factorilor de mediu (frig, vant, soare) sau a produselor de ingrijire sau de make-up. Rosetea reprezinta un semn de agresiune a pielii.
Cum putem trata roseata?
Refacerea barierei cutanate va estompa roseata. Se recomanda utilizarea unor creme intens hidratante bogate in ceramide, acid hialuronic sau glicerina, utilizarea cremelor de fotoprotectie cu filtru mineral si evitarea exfoliantilor. De asemena, se recomanda evitarea expunerii la factorii de mediu si utilizarea produselor de ingrijire ce contin parfum.
Dermatita de contact
Dermatita de contact poate fi alergica sau iritativa. Asa cum ii spune si numele, se produce prin contactul pielii cu o anumita substanta. La nivelul fetei, roseata este cel mai frecvent produsa prin contactul cu un iritant (dermatita iritativa de contact). Cel mai frecvent este cauzata de: sapun, parfum sau aditivii din produsele cosmetice si de machiaj.
Cum putem trata roseata?
Roseata dispare dupa indepartarea factorului favorizant. Uneori, poate fi dificila identificarea agentului cauzator. In cazul persoanelor cu istoric personal de dermatita de contact se recomanda produsele hipoalergenice.
Alte cauze de roseata: dermatita atopica, dermatita indusa de dermatocorticoizi, psoriazis, lupus, arsurile solare.