Pielea uscată și pielea deshidratată sunt două manifestări cutanate comune. Cu toate acestea ele sunt diferite prin modul în care afectează pielea și cum pot fi tratate.
Pielea uscată
Pielea uscată este determinată genetic și este provocată de un nivel scăzut de lipide. Afectează pielea de pe tot corpul. Este influențată de factori precum expunerea excesivă la soare, folosirea produselor de curățare agresive sau contactul prelungit cu apa (dușuri lungi și fierbinți). Predispune la îmbătrânirea prematură a pielii și la apariția dermatitelor (ex. dermatita atopică).
Pielea deshidratată
Pielea deshidrată, pe de altă parte, nu are suficientă apă. Afectează pielea de pe o anumită zonă a corpului. Este provocată de factori externi precum: produse de îngrijire pe bază de alcool, exfolianti chimici (AHA, BHA) sau expunere la frig, vânt și soare.
Simptome și tratament
Atât pielea uscată cât și pielea deshidratată se manifestă prin: descuamare făinoasă, textură abrazivă, senzație de piele care “strânge”, mancărime, roseață și ridurile accentuate. Cu toate că au aceleași simptome, tratamentul este diferit. Pentru pielea uscată, trebuie să utilizăm produse hidratante, bogate în lipide precum untul de shea, ceramidele sau lanolina. Pentru pielea deshidratată, se recomandă utilizarea produselor hidratante bogate în apă precum acidul hialuronic și glicerina.
În general, îngrijirea adecvată a pielii, cu utilizarea produselor hidratante și evitarea factorilor ce pot cauza uscarea sau deshidratarea pielii, ajuta la menținerea unui tegument sănătos și hidratat.
În cazul în care simptomele persistă în ciuda utilizării produselor de hidratare se recomandă un consult dermatologic.